kolmapäev, 22. august 2007

Ebaadekvaatsus

Telesaatel "Tantsud tähtedega" algab teine hooaeg, ja ka seekord on impressaarioks Mart Sander. See on omamoodi vodevill. See oli eelmine aasta eetris pühapäeviti, kui vaatajaid on traditsiooniliselt palju, kuuludes prime time'i, ja ka uuel, teisel hooajal on see eetris pühapäeviti. Juba on siin-seal süüdistatud saadet frivoolsuses ja käegalöömiskultuuri esindamises, mis ei ole minu arvates õige. Tundub, et sellised arvamused on iga hinna eest kontroversiaalsuse, antiteesi taga ajamine, mis on kahjuks sageli moodsa ajakirjanduse raison d'être. On oldud ka irooniline.

Seltskonnategelased ja poliitikud tantsivad koos - tantsupõrandal ühinevad erinevad maailmavaated, unustatakse erimeelsused. Tants on imeline lõõgastaja. Need maailmavaated ühinevad semierootilises embuses, näidates kaudselt "kolmanda tee" võimalikkust.

Ministri flamenkosoolo finaalsaates omandas müütilised mõõtmed, ta unustas end ja hakkas täiesti õnnestunult improviseerima! Siiski suutis ta end justkui kõrvalt jälgida, olla enesereflektiivne - ja seega ei muutunud naeruväärseks. Risk tasus end. Ta lõpetas esituse piruetiga. Kõik sammud olid perfektselt ajastatud, ta oli kindlasti tunde harjutanud. "His thoughts are dirty, but his hands are clean" (Bob Dylan). Tema agendaväline freak-out lisas telesaatele paradoksaalselt sümboolset kapitali ja ohjeldamata, ktoonilist teatraalsust, võites endale sõpru intellektuaalide seas, muutes kogu projekti valgekraelisemaks.

Uuel hooajal on lisaelemendina kavas tsirkuseperekond Kuldmaa esitused. Nad esinevad trampliinil ja introdutseerivad ka erinevaid kodustatud metsloomi. Karule riided selga pannes kujutatakse seda metslooma antropomorfsena. Usutavasti rahvale see meeldib, ehkki minu arvates piirneb see kaudselt loomapiinamisega. Samuti on ka tsirkuseperekonna kui sellise kontseptsioon veidi ebainimlik. Vastsündinuid küll otseselt ei sunnita trikke õppima, aga valitseb kaaslaste tugev alateadlik surve. "Kõik ju hüppavad läbi põlevate rõngaste, ma võin näida deviantsena, kui teiste eeskuju ei järgi!". Nagu öeldud, pole see otsene seadusrikkumine.

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht